Ssoap – Natuurzeep met liefde voor u gemaakt

Zonnebloemolie

zonnebloemolie-01

Zonnebloemolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit de ‘pitten’ van de zonnebloem (Helianthus annuus). Deze olie wordt veel gebruikt in de keuken voor onder andere het aanmaken van sla en rauwkost en als basis voor allerlei andere producten waar plantaardige olie in verwerkt wordt. Het is een heldere, goudgele olie met een zachte smaak. Vooral koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel, omdat vele vitaminen en bioactieve stoffen dan behouden blijven. Hierbij mag de olie niet warmer worden dan 30 °C.

Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren tot een temperatuur van ca. 180°C gebruikt worden. Ook in schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie toegepast.

In geraffineerde vorm wordt de olie voor uiteenlopende industriële doeleinden gebruikt. Er worden verschillende types zonnebloemolie geproduceerd, zoals high linoleic, high oleic en mid oleic. De high linoleic zonnebloemolie bevat minstens 69% linolzuur. De high oleic bevat minstens 82% oliezuur. De variatie in vetzuurprofiel wordt sterk beïnvloed door genetische eigenschappen en klimaat.

Het na het uitpersen van de pitten resterende meel wordt als veevoer gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.