Voeding. Geef uw koi slechts zoveel voer
als binnen 10 minuten wordt opgegeten, schep het overgebleven voer uit de vijver zodat u
uw koi niet overvoerd of uw vijver vervuild. Geef ze liever wat vaker per dag kleine
hoeveelheden dan veel in een keer (ze hebben geen maag en dus ook geen plaats voor grote
hoeveelheden voer). Laat het type en de hoeveelheid voer ook van de watertemperatuur
afhangen. Bij koud water mag maar weinig en licht verteerbaar voer worden gegeven. Onder
de 10 graden Celsius kunt u het beste helemaal niet meer voeren. Bij hogere temperaturen
mag meer en ook meer proteinerijk voer worden gegeven. Gebruik als dat kan voer dat
drijft, op deze manier kunt u tijdens het eten de vissen goed zien en controleren op
eventuele ziektes en/of verwondingen, ook kunt u zien welke vissen er wel eten en welke
niet, wat ook kan duiden op een ziekte.
Voor of tijdens het
toedienen van medicijnen mag u niet voeren. |
Gebruik alleen hoogwaardig koivoer dat
eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen bevat. Al deze stoffen moet de vis
binnenkrijgen voor een gezond leven. U kunt als bijvoer ook garnalen, watervlooien, bruin
brood, regenwormen of slablaadjes gebruiken. Als u Koi op een verantwoorde manier houdt en
er de aandacht aan besteedt die ze verdienen, heeft u er jarenlang plezier van en zult u
ze beschouwen als huisdieren, die letterlijk het voer uit uw handen eten.
Aandachtspunten bij de verzorging.
Behandel uw koi voorzichtig. Het vangen met een schepnet
moet zo voorzichtig en stressvrij mogelijk gebeuren, je beschadigd de huid van de koi
snel. Wanneer u een koi vastpakt maak dan eerst uw handen nat, droge handen kunnen de
slijmhuid beschadigen.
Het is nuttig gebleken om jaarlijks zout aan uw vijver toe
te voegen (1 tot 2 Kg zout op 1000 liter water). Het zout is goed voor conditie van huid
en kieuwen. Bovendien kan vijverwater dat zout bevat zuurstof beter vast houden. Het meest
geschikt is landbouwzout of veezout.
Vermijd in de winter en zeker wanneer er ijs op uw vijver
ligt hard lawaai en bodemtrillingen.
Test regelmatig het vijverwater. Er zijn programma's te
downloaden waarmee u alles kunt bijhouden. Een van die programma's is "Koi Vijver
Management", geschreven door Manuel Dopp, en is te downloaden vanaf http://members.home.nl/ejdopp/.
Stress.
Stress heeft nadelige gevolgen voor uw koi. Stress kan o.a.
veroorzaakt worden door de watertemperatuur, schommelende waterwaardes en de omgeving.
Stress verzwakt de vis waardoor hij niet meer optimaal bestand is tegen aanvallen van
bijvoorbeeld infecties. Een ander gevolg van stress kan zijn dat de kleur van de koi
verandert. Het wit kan roze worden. Verwar dit niet met het donkerder worden van bepaalde
koi bij verlaging van de temperatuur. Meestal is het zo dat stress voorkomen kan worden
door de eigenaar. Zorg dus goed voor uw koi.
De vijver.
Het houden van Koi vraagt om diverse redenen extra
aandacht. Koi zijn planteneters, en om deze reden zijn planten in een vijver met Koi niet
aan te raden. Kort gezegd, komt het hierop neer, dat het houden van Koi het vijvermilieu
in biologische zin zodanig belast, dat van een natuurlijk evenwicht geen sprake kan zijn.
We moeten dus een aantal maatregelen nemen. Het meest ideale is een verdeling over 2
vijvers, die bijvoorbeeld door middel van een waterloop met elkaar in verbinding staan.
Met behulp van een pomp wordt het water uit de ene vijver naar de andere getransporteerd.
In een van beide vijvers houden we Koi en de andere vijver wordt beplant met
moerasplanten, waterlelies en zuurstofplanten etc. Een andere en de meest gebruikte optie
is het gebruiken van een filterinstallatie. Koi hebben behoefte aan diep en helder water.
Een groot filter is daarom van belang. Er zijn drie soorten filtratie technieken:
biologisch, mechanisch en chemisch. In een mechanisch filter stroomt het water langs
diverse materialen zoals Japanse matten, borstels, stenen en plastic buisjes. In een
chemisch filter wordt het water chemisch gereinigd door bijv. zeoliet of actieve kool. |