Ssoap – Natuurzeep met liefde voor u gemaakt

Glycerine

glycerine-01

Glycerol (glycerine) wordt gewonnen uit plantaardige olie of dierlijk vet. Onze glycerine is 100% plantaardig.
Glycerine is een bekend humectant, oftewel, een stof dat in staat is water vast te houden. 1 glycerol molecuul kan 6 watermoleculen binden.
Vool een optimale huidverzachtende werking wordt meestal aangeraden niet meer dan 5% in verzorgingsproducten te verwerken.

Naamgeving
Glycerol is bijna synoniem aan glycerine. Men spreekt liever van glycerine om de vloeistof aan te duiden. Spreekt men over het molecuul en haar eigenschappen, dan is de benaming glycerol meer correct.

Herkomst
Plantaardige glycerine (glycerol) wordt gewonnen uit plantaardige olie. Plantaardige oliën bestaan voor het overgrote deel uit triglyceriden. Triglyceriden zijn opgebouwd uit glycerol waaraan 3 vetzuren zijn gekoppeld. Glycerol is dus een natuurlijk onderdeel van plantaardige olie en komt ook in het menselijk lichaam voor.

Eigenschappen
Humectant: Glycerol is een humectant. Een humectant hydrateert door vocht aan te trekken en vast te houden. Dit in tegenstelling tot oliën en vetten die hydrateren door een barrière te vormen en dus vochtverlies tegen gaan. Een ander verschil met oliën en vetten is dat een humectant hydrofiel is en dus oplosbaar is in water. Opmerkelijk is ook de hygroscopische eigenschap van een humectant.

Hygroscopisch:
Glycerol is hygroscopisch. Dit wil zeggen dat het in staat is vocht uit de lucht te onttrekken. Vocht hoeft dus niet in vloeibare vorm aanwezig te zijn. Deze eigenschap betekent ook dat glycerol kan voorkomen dat verzorgingsproducten uitdrogen. Vanwege haar sterke vochtaantrekkende werking kan pure glycerine haar omgeving uitdrogen (dus ook de huid). Om de hydraterende eigenschappen van glycerol te kunnen benutten moet het dus eerst met water verzadigd worden. Tegenwoordig wordt glycerine in relatief lage concentraties in huidverzorgingsproducten verwerkt. Dit ligt zo tussen de 2- en 5%. Dit betekent echter nog niet dat een concentratie glycerol van boven de 5% uitdrogend gaat werken. Ook bij wat hogere concentratie heeft het nog een hydraterende werking, maar beneden de 5% wordt gezien als een veilig gebied. Bedenk dat 1 glycerol molecuul 6 watermoleculen kan vasthouden. Dit is iets meer dan haar eigen gewicht. Een concentratie van 50% glycerol in water zal dus uitdrogend werken.

Huidverzachtend:
Glycerol houdende producten verzachten de huid. Het feit dat glycerol een humectant is, is voor velen een voldoende verklaring. Echter, verschillende recente onderzoeken hebben aangetoond dat glycerol ook andere eigenschappen bezit die mogelijk een grote rol spelen. Een onderzoek uit 2003, gepubliceerd in het “Journal of Investigative Dermatology” (“Glycerol Regulates Stratum Corneum Hydration in Sebaceous Gland Deficient (Asebia) Mice”) toonde aan dat glycerol in staat is om de hydratatie van de huid te herstellen in muizen met een deficiënte talgproductie. Dit herstel kon niet worden bereikt met andere middelen zoals op talg lijkende olien en mengsels van sterolen en was-esters. Ook kon dit herstel niet worden bereikt met urea (ook een sterk en lichaamseigen humectant). Andere onderzoeken hebben aangetoond dat glycerol helpt dode huidcellen te verwijderen en mogelijk ook helpt bij de gloei en ontwikkeling van huidcellen.

Andere eigenschappen en kenmerken:
Glycerine is een heldere, kleurloze, geurloze, in water oplosbare vloeistof. Het wordt ook wel gebruikt als verdikkingsmiddel en oplosmiddel. Veel stoffen lossen namelijk beter op in glycerine dan in water. Verder heeft glycerine ook preserverende eigenschappen en bacteriostatische werking (bij hogere concentraties).

Toepassingen
Glycerine is o.a. populair als ingrediënt voor huidverzorgende producten en haarconditioners. Daarnaast kent het nog vele uiteenlopende toepassingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.